RizVN LoginΑπολογισμός Ελληνο- Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος 2013 Vol2

apologismos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

  1. Διαπίστωση απαρτίας από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο- Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος
  2. Εκλογή Προέδρου, Γενικού Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης και Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
  3. Χαιρετισμός Προέδρου Δ.Σ. κ. Δημήτρη Συμεωνίδη
  4. Απολογισμός Δράσεων 2013
  5. Οικονομικός Απολογισμός 2013
  6. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
  7. Απαλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου
  8. Πρόταση τροποποίησης του Καταστατικού για την αύξηση του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου
  9. Πρόταση τροποποίησης του Καταστατικού για την αλλαγή έδρας του Επιμελητηρίου με την αναγραφή διεύθυνσης και Δήμου και προσαρμογή των σχετικών διατάξεων
  10. Διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής


Απολογισμός Ελληνο – Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος 2013

Το 2013 λόγω των γνωστών συγκυριών, υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για το Ελληνο – Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να ελπίζουμε ότι υπήρξε και εποικοδομητική.

Οι προσπάθειες που γίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη του Επιμελητηρίου έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα, ιδίως ως προς τα μέλη μας, καθώς στόχος μας παραμένει η εξυπηρέτηση, η ενημέρωση και η υποστήριξη τους σε όλα τα επίπεδα. 

Για να εκπληρώσει τους παραπάνω στόχους του το Επιμελητήριο πραγματοποίησε μέσα στο 2013 σειρά δράσεων.

Από τον απολογισμό διαφαίνεται ότι η συνεργασία μας με την γειτονική Τουρκία υπήρξε παραγωγική. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι δράσεις που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο μέσα στο 2013.

 

Ειδικότερα:

Ημερίδες/ Συνέδρια

Δράση:

Ελλάδα - Τουρκία: Επενδυτικές & Επιχειρηματικές Συνέργειες → Ενέργεια- Κατασκευές- Τρόφιμα & Ποτά, Money Show

Ημερομηνία:

13 Απριλίου 2013

Μια από τις δράσεις του Επιμελητηρίου μέσα στο 2013 ήταν η συμμετοχή του στο πολυσυνέδριο του Money Show, στο ξενοδοχείο Hyatt με θέμα “Ελλάδα - Τουρκία: Επενδυτικές & Επιχειρηματικές Συνέργειες → Ενέργεια- Κατασκευές- Τρόφιμα & Ποτά”.

 Την εκδήλωση χαιρέτισαν η κα. Μαγδαλήνη Καρακόλη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ και ο κ. Ιωάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο κ. BarryKolodkin, Διευθυντής Περιφερειακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών «Black Sea Trade and Investment Promotion Program», ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή, o κ.Χρήστος Μουρτζιόπουλος, Διευθυντής Ποιότητας, Μπάρμπα Στάθης ΑΒΕΕ, ο κ. Βασίλης Χάϊτας, Γενικός Διευθυντής Agritex Ενεργειακή Α.Ε., o κ. Θεόδωρος Πανταλέων, Διευθύνων Σύμβουλος, «GreenFamily, Το Ελληνικόν», οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο σε πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στον κλάδο των τροφίμων, όσο και στην προστιθέμενη αξία που έχουν οι συνεργασίες που αναπτύσσονται και για τις δύο πλευρές. Ο κ. Κωνσταντίνος Σιούμης, Επιχειρηματικός Σύμβουλος ICAP, αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας και τη σημασία του για την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από πιθανές συνεργασίες και συνέργειες, ενώ τέλος η παρουσίαση του κ. Χαράλαμπου Κουναλάκη, Γενικού Σύμβουλου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, αφορούσε τόσο σε θέματα των κλάδων ενέργειας, κατασκευαστικών υλικών και τροφίμων και ποτών, όσο και σε χαρακτηριστικά της Τουρκικής αγοράς, το ισχύον νομικό και φορολογικό πλαίσιο, τα επενδυτικά κίνητρα και την εξέλιξη του Ελληνο – Τουρκικού Εμπορίου. Στην ημερίδα παρευρέθησαν ο Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ.Turgul Biltekin, ο οποίος παρενέβη και με ερώτηση προς τους ομιλητές και ο Εμπορικός Ακόλουθος κ. Kemal Tuzun.  Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 80 εκπρόσωποι εταιρειών και επαγγελματίες. 

Επιχειρηματικές Αποστολές

Δράση:

Επίσκεψη Τούρκων Ιατρών στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία:

11 – 12 Δεκεμβρίου 2013

Το Ελληνο – Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, υποδέχθηκε σε συνεργασία με την εταιρία Healthwatch, στις αρχές Δεκεμβρίου μια αποστολή από Τούρκους ιατρούς με τους οποίους επισκέφτηκαν μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (Γενική Κλινική, Παπαγεωργίου, Διαβαλκανικό, Αγ. Λουκάς) και συζήτησαν για τα προβλήματα που έχει η Τουρκία με τα δικά της νοσοκομεία και τα προβλήματα και τον τρόπο λειτουργίας των Ελληνικών και Τούρκικων νοσοκομείων.  Υπήρξε πρόσκληση των Τούρκων ιατρών στην ελληνική αντιπροσωπεία για να επισκεφτούν και αυτοί με τη σειρά τους τα Τουρκικά νοσοκομεία και να συζητήσουν τη συνέχεια της δυνητικής συνεργασίας τους.

Στη συνέχεια της ενημέρωσης των δυο πλευρών, δόθηκε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη για να αποτυπωθούν οι εμπειρίες τους.  Το παρών στη συνέντευξη τύπου έδωσε και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Tugrul Biltekin.

Το 2014 ξεκίνησε ακόμη πιο δυναμικά για το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος.

Δράση:

Συνάντηση των μελών του Επιμελητηρίου & Εκδήλωση για Νέα Επενδυτικά

Κίνητρα στην Τουρκία

Ημερομηνία:

24 Ιανουαρίου 2014

Το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος διοργάνωσε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου και ώρα 17:00, στο ξενοδοχείο Porto Palace ομιλία με θέμα «Νέα επενδυτικά κίνητρα στην Τουρκία», με ομιλητή τον Εμπορικό Ακόλουθο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Kemal Tuzun. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε πρώτος ο Πρόεδρος του ΕΤ.Ε.Β.Ε. κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, μιλώντας για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες με τις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων σε Αδριανούπολη, Σαράντα Εκκλησιές, Κωνσταντινούπολη, Τυρολόι και Ραιδεστό, για διημερίδες που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες με θέματα το Τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Μεταφορές και Logistics. Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε στους συμμετέχοντες και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Tugrul Biltekin, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του Εμπορικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη και στις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν από τη στενή συνεργασία του με το Ελληνο- Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος. 

 Στο βήμα ανέβηκε εν συνεχεία ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας κ. Kemal Tuzun, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι πρόνοιες που προσφέρει ο νέος επενδυτικός νόμος της Τουρκίας μπορούν να αξιοποιηθούν στον έπακρο από τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα ο Εμπορικός Ακόλουθος ανέφερε ότι ενισχύονται ιδιαίτερα οι μεγάλες επενδύσεις στη βόρεια, κεντρική και ανατολική Τουρκία, ενώ τα κίνητρα είναι πιο περιορισμένα στη περιοχή γύρω από τη Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Αττάλεια. Ανέφερε ότι οι επιδοτήσεις ξεκινούν από 10% και φθάνουν το 35%, ενώ στις μεγάλες επενδύσεις το 45% και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προβλεπόμενες φορολογικές εκπτώσεις, τις εξαιρέσεις από ΦΠΑ και τους τελωνειακούς δασμούς και στην επιδότηση του κόστους ασφάλισης των εργαζομένων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Σπύρος Πέγκας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Λακασάς, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο διευθυντής της Turkish Airlines στη Θεσσαλονίκη κ. Utku Yazan, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Γρεβενών κ. Νταγκούμας Γιώργος και πολλοί επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος.                    

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου.

Δράση:

Επιχειρηματική Αποστολή του Προέδρου και του κ. Αλεξιάδη από την Alpha Plan  στη Τουρκία

Ημερομηνία:

21-23 Ιανουαρίου 2014

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου του Ελληνο – Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτρη Συμεωνίδη και του Γενικού Διευθυντή της Alpha Plan Consultants, κ. Κλεόβουλου Αλεξιάδη, στην Τουρκία, στις 21-23 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγιναν επαφές των κ.κ. Συμεωνίδη και Αλεξιάδη με Νομάρχες, Προέδρους Επιμελητηρίων και υψηλόβαθμα στελέχη  Οργανισμών της Τουρκίας, με πρωταρχικό σκοπό την ανάπτυξη των Εμπορικό - Οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, με ανταλλαγή επιχειρηματικών πληροφοριών και μελλοντική διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Φορείς με τους οποίους υπήρξαν συναντήσεις ήταν οι ακόλουθοι :

1.EDIRNE VALISI / Νομαρχία Edirne (Αδριανούπολης) 

2.EDIRNE TICARET VE SANAYI ODASI / Επιμελητήριο Edirne (Αδριανούπολης) 

3.KIRKLARELI VALISI / Νομαρχία KIRKLARELI (40 Εκκλησιές) 

4. KIRKLARELI CHAMBER OF COMMERCE & INDUSTRY / Επιμελητήριο KIRKLARELI (40 Εκκλησιές) 

5.TUSKON Οργανισμός Εκπροσώπησης Επιμελητηρίων Κωνσταντινούπολης

6.ISTANBUL CHAMBER OF COMMERCE / Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης 

7.CORLU TICARET VE SANAYI ODASI / Επιμελητήριο Corlu (Τυρολόη) 

8. TEKIRDAG CHAMBER OF COMMERCE & INDUSTRY / Επιμελητήριο Ραιδεστού

 

Σε συνέχεια αυτής της αποστολής θα διοργανωθούν 3 επιμέρους συνέδρια στη Θεσσαλονίκη:

Τουρισμός (11-13 Απριλίου 2014)

Μεταφορές & Logistics (23-25 Μαΐου 2014)

Τρόφιμα & Ποτά (20-22 Ιουνίου)

 

Ενημερώσεις

Στη διάρκεια του 2013 το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και έχει επεκτείνει το δίκτυο συνεργασιών και επαφών του με σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων ενημερώσεων προς τα μέλη του για διάφορα θέματα.

Ενημέρωσε τα μέλη του για περισσότερες από 18 εκθέσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία μέσα στο 2013 και στις οποίες ήταν εξασφαλισμένα τα έξοδα συμμετοχής και μεταφοράς από και πρός τον χώρο διεξαγωγής των εκθέσεων.

Έγιναν επίσης ενημερώσεις που αφορούσαν σε ημερίδες, εκδηλώσεις και συνέδρια που διοργανώθηκαν από συνεργαζόμενους φορείς.

Το 2014 (Ιανουάριος – Μάρτιος) τα μέλη έχουν ενημερωθεί για περισσότερες από 10 επιδοτούμενες εκθέσεις στην Τουρκία.  Έχουν επίσης σταλεί προσκλήσεις που αφορούσαν ημερίδες, εκδηλώσεις και δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Προσφορές - Ζητήσεις

Το Επιμελητήριο εξυπηρέτησε μεγάλο αριθμό ζητήσεων προϊόντων, υπηρεσιών αλλά και εμπορικών και διαδικαστικών πληροφοριών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Οι προσφορές και ζητήσεις αναρτώνται στο ειδικά διαμορφωμένο τμήμα του ιστότοπου του Επιμελητηρίου.

Και το 2014, έχουν ήδη αναρτηθεί οι Προσφορές και οι Ζητήσεις από την Τούρκικη πλευρά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. 

Παράλληλα, έχουν εξυπηρετηθεί μέλη που ζητούσαν λίστες με εταιρίες στην Τουρκία πάνω στο αντικείμενο της επιχείρησης τους.

 

Νέα Μέλη

Το Επιμελητήριο έχει σήμερα 104 μέλη.

Τα 27 από αυτά, ποσοστό 35% εγγράφηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα:

ARCHIKATT- ΠΑΡΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΟΝ ΕΠΕ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

ΑΦΟΙ Ε.ΨΗΛΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε

ECOERA ΕΛΛΑΣ Α.Ε

ΔΙΑΚΑΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ Α.Ε

DOMOTEL Α.Ε

TURISM PLUS

Α.ΖΕΡΒΑ & ΣΙΑ Ο.Ε

ΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΑΕ (DELTA)

LUXTRANSFER

Κ. ΦΛΑΡΟΥΝΤΖΟΣ - Μ.ΛΟΥΒΑΡΗ & ΣΙΑ Ο.Ε

ALPHA PLAN CONSULTANTS Α. ΜΠΟΥΖΟΥΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε

NIKOPOLIS HOTEL

FILINDA

ΟΛΥΜΠΙΑΑΕ (HOTEL OLYMPIA)

TURKISH AIRLINES

SUPERALLOYS ENGINEERING/ ΥΠΕΡΚΡΑΜΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ"

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΜΑΡΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ

TOTTIS PACK A.E

ALUK- ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΕ

SABADOORS

ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΡΟΔΗ

LATEX Α.Β.Ε.Ε

PALAPLAST Α.Ε.

LEVER Α.Ε.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ CORLU

EURIMAC

ΜΕΤΟΙΚΕΙΝ

 
 

Προβολή Επιμελητηρίου

Ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες υπήρξε σημαντική και εκτεταμένη προβολή του Επιμελητήρίου από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Σ’ αυτό συνέβαλαν τόσο οι συνεντεύξεις τύπου που διοργάνωσε το Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Turkish Airlines για το θέμα της δεύτερης πτήσης μεταξύ Θεσσαλονίκης Κωνσταντινούπολης, αλλά και με τους Τούρκους ιατρούς που επισκέφθηκαν νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Μεγάλη δημοσιότητα έλαβε και η παρέμβαση του Προέδρου κ. Συμεωνίδη στο Συνέδριο του Economist σχετικά με την πρόταση χρήσης του λιμανιού της Καβάλας για μεταφορά φορτηγών διεθνών μεταφορών προκειμένου να αποφεύγονται οι τεράστιες καθυστερήσεις στα σύνορα. Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Συμεωνίδης κλήθηκε και συμμετείχε και σε τηλεοπτική εκπομπή αφιερωμένη στο θέμα αυτό.

 

7. Δικαστικές Υποθέσεις

Ο κ. Απικιάν είχε καταθέσει κατά του Επιμελητηρίου αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων..

Στις 31 Ιουλίου 2013 εκδόθηκε η υπ’ αριθμό 16898/2013 απόφαση που απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και

Στις 14 Μαρτίου 2014 (την περασμένη Παρασκευή) εκδόθηκε η υπ’ αριθμό 5025/2014 η οποία απέρριψε οριστικά την αγωγή του κ. Απικιάν. Ενδιάμεσα είχε απορριφθεί και αίτηση του κ. Απικιάν για νέα προσωρινή διαταγή.

Οικονομικός Απολογισμός

Ελληνο – Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος

Απολογισμός 2013

       
               

Α/Α

Κατηγορία

   

Α/Α

Κατηγορία

   
 

I.ΕΣΟΔΑ

     

ΙΙ. ΕΞΟΔΑ

   

1

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ κ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΣΟΔΑ

   

1

Ενοίκα(Ιαν-Οκτ 50,00€ Νοε Δεκ από 125,00€)

750,00

 

2

ΑΠΌ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ

 

5.500,00

2

Χαρτόσημο Ενοικίου (Ιαν-Οκτ)

18,00

 

3

ΑΠΌ ΝΕΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

 

3.250,00

3

ΦΠΑ Ενοικίου (Νοε Δεκ)

57,50

 
       

4

Εγγύηση ενοικίου

250,00

 
       

5

Ταχυδρομικά Κοινόχρηστα Θυρίδα

343,53

 
       

8

Αναλώσιμα & Διάφορα

381,65

 
       

10

Τηλεφωνικά

539,00

 
       

11

Εξοδα Αποστολής Αντιγράφου Πειραιώς

12,00

 
       

12

Αμοιβές Τρίτων

4.650,00

 
               
 

        Σ  Υ  Ν  Ο  Λ  Ο

 

8.750,00

 

        Σ  Υ  Ν  Ο  Λ  Ο

 

7.001,68

               
 

Θεσσαλονίκη 11-3-2014

           
               
                 

Λογοδοσία Ελληνο – Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος

 

Εγκρίνεται η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής

ΝΑΙ

ΟΧΙ

Εγκρίνεται ο οικονομικός απολογισμός για το 2013

ΝΑΙ

ΟΧΙ

Εγκρίνεται ο σχεδιασμός για το 2014

ΝΑΙ

ΟΧΙ

Εγκρίνεται ο απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου για το 2013

ΝΑΙ

ΟΧΙ

 

 

 

Συγκεντρωτικά αναφέρουμε ότι από το τέλος Σεπτεμβρίου (77 μέλη), μετά δηλαδή την έκτακτη Γενική Συνέλευση έως σήμερα που τα μέλη του Επιμελητηρίου είναι 104,  εγγράφηκαν 27 μέλη, δηλαδή αυξήθηκε ο αριθμός των μελών κατά 35%

Επίσης, από 2.675,97 € στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι σήμερα οι εισπράξεις του Επιμελητηρίου ήταν 16.500 €.